5 tipov ako ochrániť oči detí pred modrým svetlom

Napísal(a) spravca 22.02.2020 0 komentárov Blog,

 

 
Dnešné deti trávia pred telkou, telefónmi, tabletmi, počítačmi či videohrami veľa času. Niet väčšieho nešťastia a krivdy, ako keď ich požiadate, aby odložili telefón alebo tablet. Pekným príkladom je tento experiment, v ktorom rodičia nechali svoje deti cez víkend bez toho, aby ich obmedzovali v používaní tabletov či videohier. A hádajte, ako to dopadlo? 
 
Problémom je, že všetky tieto zariadenia produkujú modré svetlo, ktoré môže mať negatívny vplyv na oči a zdravie detí. A čo je ešte horšie, modré svetlo z monitoru alebo mobilu môže mať na deti výrazne negatívnejší vplyv, ako na dospelých. Sú na to dva dôvody. Prvým je fakt, že oči detí si ešte nevyvinuli ochranu proti modrému svetlu a tým druhým dôvodom je fakt, že deti majú väčšiu potrebu spánku, keďže sú vo vývine. 
 

Možné dôsledky pôsobenia modrého svetla na deti

 

Z krátkodobého hľadiska môže modré svetlo spôsobovať bolesť hlavy alebo svrbenie očí. Ale to nie je to najhoršie.
 
Z dlhodobého hľadiska môže modré svetlo spôsobiť problémy so spánkom a s tým súvisiace poruchy správania, koncentrácie či pamäte. To môže mať neblahý vplyv na vývoj dieťaťa. Keď sa do očí dostane modré svetlo pred spaním, pošle nášmu mozgu signál, ktorý potláča produkciu melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu nášho spánku. Preto sa nám môže ťažšie zaspávať, ak trávime čas sledovaním televízie alebo kontrolou e-mailov tesne pred spaním - nízka hladina melatonínu presvedčí naše telo, že je ešte deň a že sa mu ešte nechce spať. Podľa štúdie Sleep Foundation potrebujú deti vo veku 3 až 5 rokov k zdravému vývinu 10 až 13 hodín spánku denne. Deti vo veku 6 až 13 rokov potrebujú 9 až 11 hodín spánku. 
 
Dlhodobé pôsobenie modrého svetla môže tiež viesť k neodvrátiteľnému poškodeniu očí (sivý zákal alebo poškodenie sietnice - takzvaná makulárna degenerácia).
 

5 tipov ako zabrániť negatívnemu vplyvu modrého svetla na oči a zdravie vašich detí:

 

  1. Nastavte si pravidlá na čas strávený pred telkou počítačom, tabletom, telefónom, či videohrami. Napríklad u nás doma majú naše deti (7 a 4 rokov) nastavený limit na tablete 30 minút denne počas pracovného týždňa a 60 minút denne počas víkendu.
  2. Nedovoľte deťom brať si tablety a telefóny pred spaním do detských izieb. 
  3. Znížte jas na zariadeniach ktoré vaše deti používajú na čo najnižšiu možnú úroveň, pri ktorej ale môžu stále pohodlne zariadenie používať.
  4. Upravte osvetlenie vo vašej domácnosti (a hlavne v detských izbách) na teplejšie a menej žiarivé. Ale neprežeňte to. Príliš slabé svetlo má tiež neblahý účinok na detské očká.
  5. Zabezpečte vašim deťom okuliare, ktoré chránia ich zrak pred modrým svetlom. Takými sú aj okuliare na modré svetlo IZIPIZI Screen. Ich inovatívne a ochranné sklá dokážu odfiltrovať až 40% modrého svetla*. A navyše sú neskutočné štýlové. Môžete si ich prezrieť napríklad tu alebo dole pod článkom. 
* 40% lúčov HEV medzi 400 a 460 nm

Môj komentár