Náučné hračky pre deti: Zábavná forma osvojenia nových zručností

Napísal(a) spravca 13.10.2021 0 komentárov

Chystáte sa na oslavu narodenín malého oslávenca? Chceli by ste vybrať pre svoje dieťa hračku, ktorá by ho potešila a zároveň aj niečo naučila? V detskom obchode zamierte do oddelenia – náučné hračky pre deti a nájdite pre svoje dieťa hračku podľa vašich predstáv a preferencií.

Pre pozitívny vývoj dieťaťa sú dôležité hračky, ktoré otvárajú deťom veľa možností pri posilňovaní ich zmyslov. A práve náučné hračky tieto požiadavky spĺňajú.

 

Výhody náučných hračiek pre deti

 
- Podporujú rozvoj kreativity (kreatívne hračky majú rôzne nepravidelné tvary a farby)
- Stimulujú detskú myseľ a podporujú rozvoj schopností
- Rozvíjajú jemnú motoriku dieťaťa
- Prostredníctvom hry učia deti nové poznatky a zručnosti
- Podporujú sústredenie a trpezlivosť
- Rozvíjajú fantáziu a pamäť
 
 

Náučné hračky pre deti do 1 roka

 
Pri výbere náučnej hračky pre dieťa je dôležité sa zamerať na vek dieťaťa. Už aj pre malé bábätko vieme zabezpečiť hračku, ktorá ho naučí nové zručnosti a stimuluje jeho motorické schopnosti.
Veľmi obľúbené medzi mamičkami sú jednoznačne hracie podložky, ktoré zabezpečia pre dieťa bezpečný a mäkký priestor na hranie. Zároveň vďaka rôznym aplikáciám poskytujú dieťaťu zábavu a rozvíjajú jeho motoriku. Na hraciu deku môžete položiť ešte drevenú hrazdičku, ktorú majú bábätká veľmi v obľube.
 
                                                   
    
 

Náučné hračky pre deti od 2 rokov

 
Pre batoľatá je typický rýchly rozvoj pohybových a psychických funkcií, zmyslov a reči. Ich najobľúbenejšou činnosťou je pri hraní stavanie veže z kociek a následne jej zbúranie. Stohovanie predmetov pomáha u detí rozvíjať predstavivosť, priestorové vnímanie, logické myslenie a jemnú motoriku zábavnou formou. Prirodzené tóny farieb lahodia oku a pozitívne vplývajú na vizuálne vnímanie dieťatka.
 
           
 

Hračky na stohovanie a schovávanie

 
Malé dieťa v tomto veku tiež veľmi rado všetko schováva. Matrioška je nadčasová hra pre deti, ktorá podnecuje objavovať tajomstvá. Ak sa vyberiete na návštevu a neviete čo ešte vybrať pre dvojročného drobca, skúste napríklad aj nasadzovacie krúžky, samolepky, alebo pretekársku dráhu.
 

Náučné hračky pre deti od 3 rokov

 
Trojročné dieťa prestáva byť batoľaťom a podľa vývinových tabuliek sa stáva mladším predškolákom. Začína sa zaujímať o papier, nožnice, prstové farby, či voskovky. Začína kresliť kruh, trhá papier na dve časti a začína sa mu zdokonaľovať jemná motorika – pohyby prstov a celej ruky. Preto nič nepokazíte ak mu zaobstaráte kreatívne sady na kreslenie, šablóny na kreslenie, alebo prstové sady.
Pre staršie deti je toho na výber tiež dosť. Päťročné deti sa začínajú zaujímať o čas, písmená a čísla. Veľa chlapcov a dievčat túži po magnetických tabuľách. Drevená obojstranná magnetická tabuľa je skvelou voľbou do každej detskej izby. Dá sa zavesiť na stenu a je výborným pomocníkom pri učení sa písmen a číslic. Učiť písmenká a skladanie slov sa deti môžu učiť aj prostredníctvom pečiatok.
 
 
        
 

 

Puzzle a ďalšie stavebnice

 
Veľmi populárne a vždy u detí obľúbené, sú puzzle. Skladanie puzzle pomáha rozvíjať predstavivosť, logické myslenie, priestorové vnímanie a jemnú motoriku. Rovnako si skladaním dieťa precvičí pozornosť a pamäť.

Kreatívne hračky pre dievčatá

 

Dievčatá sa rady parádia a tešia sa, ak si samé môžu vytvoriť rôzne ozdoby a doplnky. Precvičujú si jemnú motoriku a taktiež zmysel pre vkus. Svoje originálne výtvory môžu neskôr nosiť, alebo nimi obdarovať maminu, mladšiu, alebo staršiu sestru.

      

 

Náučné hračky pre staršie deti

 

Pre staršie deti sú skvelou voľbou aj omaľovánky, alebo vyškrabovačky. V tomto veku sa začína naplno prejavovať tvorivé myslenie. Deti majú ohromnú predstavivosť, ktorú dokážu pretaviť do všakovakých výmyslov a umeleckých diel.

 

      

 

 

Niekedy sa stačí len pozerať

 

Ale nie do televízora alebo tabletu. Pamätáte si z detstva na kaleidoskop? Deti prostredníctvom neho objavujú optické javy. Je to obrovská zábava! Deťom sa pri pohľade proti svetlu budú vďaka sústave zrkadiel a farebných teliesok, ukazovať abstraktné obrazce s rôznymi motívmi, ktoré môžu potom opisovať. Kaleidoskop je výborná náučná hračka, rozvíja predstavivosť a slovnú zásobu.

                                

Vybrali by ste si niečo? Aké náučné hračky by sa najviac páčili vašim deťom? Čo by ich najviac potešilo? Veľmi radi vám poradíme. Zastavte sa v našej kamennej predajni. Tešíme sa na vás!

 

Autor: Barborka

 

 

 

 

 

 
 

 

Môj komentár