BabyVillage Magazín - Kristína Dutková Botlová

Napísal(a) spravca 12.04.2021 0 komentárov Blog,

 

Milé maminy,
v ďalšej časti nášho Magazínu som vyspovedala krásnu ženu, matku – známu fotografku Kristínku Dutkovú Botlovú. Jej fotky určite poznáte, či už z Instagramu, Facebooku, rôznych časopisov… Je mladá, šikovná, talentovaná a prezradí vám o sebe …. veď sa len pohodlne usaďte a čítajte :)

 


1. Čauko Kristína, povedz nám na úvod niečo sebe.

 

Ahoj, som Kristina :) Momentálne som viac mama na "predĺženej" materskej, ako všetko ostatné, skrz túto zvláštnu dobu. 
Ale inak som v fotografka, ktorá zo srdca miluje svoju rodinku, prácu a jogu :) Mám skoro 4 ročného syna Daniela a žijeme si s ním, aj s mojim mužom taký pekný život, ktorý stále sprevádza veľa kávy, hudba a výlety. 

 

 

 

2. Čo ťa motivovalo k tomu, že budeš fotografkou a aké boli začiatky?

 

Neviem či viem správne poňať slovo "motivovalo". Nebolo to niečo, s čím som vyrastala - že budem fotografka. Ja som vlastne až na VŠMU spätne zistila, že som fotila celý život. Len ma na to nikto nikdy neupozornil. Nikto mi nepovedal, že mi to ide, aj keď som mala foťák stále priklincovaný k ruke. Myslím si, že doma si to nikto nevšimol, lebo som mala milión koníčkov. Vždy som si myslela, že budem spievať. Venovala som tomu dlhé roky života, v skúšobniach s kapelami a u učiteľov spevu a popri tom som fotila na mamin starý analóg, ktorý vyzeral ako tehla :) Potom som niekedy počas strednej školy ukecala otca, aby mi dal svoj malý digitál, čo zas vyzeral ako mydlo. A stále som fotila všetkých okolo seba, spolužiakov v škole, ľudí z kapely.... tlačila som si tie fotky a tešila sa z toho. Potom som išla na vysokú školu študovať masmediálnu komunikáciu, kde nám dali v nejakom 3. ročníku predmet Kamera a strih a zistila som, že ma to strašne baví, a že tú súčasnú školu fakt nemám rada. Tak som si povedala, že idem tomu venovať svoje úsilie a skúsim sa dostať na VŠMU na kameramanskú tvorbu, lebo asi som sa niekde na polživota stratila a možno je to cesta. A vzali ma. Na svoj prvý foťák som si vzala študentskú pôžičku a chodila som fotiť všade kde sa dalo zadarmo, robiť klapku na filmovačky alebo svadby za 100 Euro :) 
A na tej ceste k tej VŠMU sa všetko zázračne začalo otvárať a na škole som pochopila že tá cesta ide cez tu fotografiu :) A bolo. A je!

 

3. Aká je tvoja najobľúbenejšia téma?

Milujem fotiť editoriály, ženy, mužov, príbehy, módu a dizajn. Než som porodila, dosť som sa tomu venovala a potom keď sa Danielko narodil, dosť som sa od toho  (nie úplne plánovane) odklonila, ale verím že príde cesta nazad :)

 

 

      


 

4. Všetky maminy fotia svoje ratolesti. Akú základnú radu by si im dala, aby ich fotky boli čo najkrajšie?

Hah! Neviem či ja som ten správny človek na toto, vzhľadom na to, že Daniel sa nerád fotí. Dokonca na mňa zakričí "odlož ten foťák!" :)
Ale univerzálna rada je, nelipnúť na fotkách, kde sa dieťa pozerá priamo do objektívu. Podľa mňa sú najkrajšie fotky detí ich momentky. Rada fotím keď sa dieťa hrá, je sústredené, keď sa teší, keď sa objíma s tatinom. Je tam viac emócií ako na fotografii, kde poviete dieťaťu "usmej sa na mňa!"

 

 

 

5. Aké sú tvoje plány do budúcna?

 

Ako som už načrtla vyššie, chcem sa vrátiť viac k témam ako je fashion, dizajn, a pod. Táto doba mala na nás doma dobrý dopad v tom, že sme si uvedomili, po čom skutočne túžime a pracujeme na sebe a na uskutočnení našich cieľov. A aj sa to začalo trošku diať, veď ten vesmír občas aj počúva, keď si človek vyčistí hlavu :) 


6. Ako sa ti darí skĺbiť rolu matky a fotografky. Čo je na tom najťažšie?

 

Podľa toho v akom období života dieťaťa. Ale vždy som sa snažila aby bol na prvom mieste. Aby sa necítil ukrátený o svoj/náš čas, na úkor mojej práce. Snažím sa napr. vždy fotiť aj upravovať, keď spí. Keď bol malinké bábätko, fotilo sa jedna radosť, skoro každé fotenie mi prespal v šatke na mne. Keď bol väčší, mala som kamarátku, čo sa s ním chodila na 1-2 hodinky pohrať na ihrisko. Teraz už to bolo úplne super, lebo vedel ísť cez väčšie fotenia aj na deň k mojím rodičom, s ktorými sa úplne zbožňujú a chvíľku si zažil aj škôlku, do ktorej ho teraz bohužiaľ nechcem zatiaľ dávať, čiže logistika je náročnejšia :)
Môžem o tom všetkom povedať ale veľa krásnych vecí, cez jeho socializáciu, až po ten krásny spoločný čas pri niečom, čo zbožňujem. Ale keď sa pýtaš, čo bolo najťažšie – tak to všetko okolo plánovať. Podľa jeho režimu alebo neskôr, kto mohol strážiť. Ťažký bol aj pocit, či je všetko ok tam kde je, kým ja fotím. Ťažká je únava z celého dňa, a keď potom dieťa cez obed alebo večer zaspí, treba tie fotky upravovať. A aj to, keď klientovi niečo vadí alebo nevyhovuje, nechceš sa odvolávať na to, že si mama, že si unavená, alebo že proste teraz ma zlý deň a ty si nervózna. Ťažké sú výčitky, čo matky asi bežne mávajú, keď sa pýtaš unavená sama seba, či si dobrá mama svojmu dieťaťu, keď si ideš multitasking 24/7. Všetko to ustáť - a nájsť si balans.  Ale nie je to niečo, čo beriem negatívne. Je to všetko v poriadku, lebo to beriem ako súčasť života s dieťaťom, keď sa rozhodneš venovať naďalej svojej práci. Nezamýšľala som sa ale nikdy ako by som si to mohla ešte uľahčiť - že napr. riešiť jasličky a podobne . Malý je len raz, ja to chcem prispôsobovať jemu. Len na všetko bolo potrebné prísť. Boli ťažšie obdobia, ale myslím, že som potrebovala možno len preplieskať životom trošku :)

 

        

 

7. Čo ťa v poslednej dobe potešilo?

 

Slnko! Jar! Nové puky listov na mojich kvetoch doma. Danyho obdobie neustáleho objímania. Webináre o sebarozvoji, na ktoré chodím. Objavenie svojej cesty, prekuknutie cyklických vecí, ktoré sa mi dejú. Ale aj filtračná kanvica na vodu :D

 

8. Čo ťa v poslednej dobe nahnevalo?

 

Bude to znieť možno nepredstaviteľne, ale nič.  Snažím sa pracovať s hnevom, lebo mám k nemu celý život veľké sklony. Je to síce dlhá cesta, ale je dobré sa takto rozhodnúť. Snažím sa vytesniť veci, ktoré majú tendenciu ma nahnevať. Pretože je to fakt zbytočné, pohnúť s tým potom o to viac neviem, akurát ma rozbolí hlava a ubližujem tým sama sebe. 


 

9. Na čo zaujímavé si natrafila v poslednej dobe (blog, hotel, výlet, podcast, produkt, značku,.....)?

 

Neviem ako berieme slovné spojenie "posledná doba" lebo sa mi to dosť zlieva :D 
Ale Natur rezort je pre mňa veľká krása objavená a verím, že tam zamierime hneď ako to pôjde. Nový produkt viem presne aký ti poviem. Úžasná Dadka z Dobrožrúta mi darovala neskutočný odličovací olej od Botaniky - hviezdica pestrá a ľubovník bodkovaný. Neviem sa ho nabažiť, tak mi vonia, že úplne by som sa v ňom vykúpala :)
Potom ďalšia dobrá namotávka od kamarátky bola, že som začiatkom roka nakúpila spodné prádlo od Organics Basic, lebo mi o ňom básnila veľmi dlho. Nuž, už ho má aj môj manžel a neviem si ani predstaviť, že by som si dala na seba niečo iné :)
Počas zimy som tiež našla úžasnú náhradu mojej závislosti na parmezáne (síce nemôžem laktózu ale nedokázala som si ho odoprieť) - Vegmezan by Rebarbora od Nuttery. Prosím Vás, ale kúpte si rovno aj dve-tri balenia, verte mi. A nemáte za čo :)
A rada by som posunula aj tip knižku, ktorú síce teraz viacerí prezentujú, ale ja sa k tomu rada pridávam, lebo mi zmenila život - PREČO SPÍME


 

10. Čo by si urobila alebo kam by si šla, ak by si mala od zajtra týždeň len pre seba?

 

Ajurvedský jogový pobyt niekde na Sri Lanke! 
Ale zas, povedzme si úprimne, ja asi týždeň bez Daniela nedám :D

 

 

Použité fotky: Archív Kristína Dutková Botlová

Facebook: https://www.facebook.com/kristinabotlovaphotography

Instagram: https://www.instagram.com/kristinabotlova/

 

 

 

 

Môj komentár