BabyVillage Magazín - Barbara Szalaiová

Napísal(a) spravca 05.02.2021 0 komentárov Blog,

 

Rozhovory s inšpiratívnymi ženami

 

Milé maminy,


prinášam vám do našej (ne)pravidelnej rubriky ďalší rozhovor s inšpiratívnou ženou, matkou, podnikateľkou. A keďže sa poznáme aj osobne, môžem o nej povedať, že je to veselá kopa :) Ak máte rady krásno, pohodu a relax, dobré knižky a dobré jedlo, odporúčam sledovať jej instagramový profil @barbisz.

 

Pohodlne sa usaďte, urobte si kávu a dajte si aj niečo sladké, lebo po tomto rozhovore budete mať určite chuť minimálne na zmrzlinu.

 

Ahojky. Povedz nám teda niečo o sebe.

 

Volám sa Barbara, mám 28 rokov (just kidding, I wish:)), takže mám 33 rokov, mám krásnu mini rodinku, syna Maxa, ktorý bude mať čoskoro úžasné 3 roky. Povolaním som zmrzlinárka, aj keď som plánovala byť novinárkou alebo dizajnérkou. Koun je moje ďalšie dieťa, o ktoré sa starám už od svojich 25. Prežili sme toho veľa...    
 

Foto: Kristína Botlová

 

Čo ťa motivovalo k rozhodnutiu, že budeš vyrábať práve zmrzlinu? 

 

Potrebovala som zmenu v živote. Znie to čudne keď si predstavíme, že Koun funguje od mojich 25 rokov, keďže väčšina ľudí potrebuje zmenu až neskôr. Robila som vo firme, ktorá dovážala proteíny pre športovcov na Slovensko a nebavilo ma to. Bola som tam dievča pre všetko, od konateľky po upratovačku. Práca ma po čase nemala kam ďalej posúvať. Čo sa dalo, to som z nej vyťažila. Keďže sa dalo pracovať prakticky z celého sveta, kde bol internet, mohla som popri práci cestovať. Takto som odišla na kurz angličtiny do Los Angeles na UCLA, charitatívne na dva mesiace na Maurícius pomáhať znásilňovaným deťom, ako aj mentálne postihnutým. Síce som bývala s potkanmi, švábmi ako môj prst a plošticami, skoro bez vody, bola to doteraz moja najlepšia škola. Čiže takto... Ale aby som neodbáčala, po tomto som chcela niečo iné. Moja rodina vždy hovorila, že najlepšie by bolo, ak by sme mali niečo vlastné. Ale nikto sa k tomu nemal, keďže mali svoje zamestnania, ktoré milovali. A tak som prišla ja. Zamyslenie, nádych, výdych a program v TV, kde sa robila zmrzlina v Taliansku. Kúpa letenky, nájdenie Gelato University a odchod - buď to bude najväčší žúr v mojom živote, alebo povolanie. Nakoniec to bola láska.
 

 

Foto: Archív BS

 

Kedy si začala a aké boli začiatky?

 

Bola to síce láska, ale až na druhý pohľad. Prvé dni na škole bola chémia a matematika. Rátala sa cukornatosť, ukazovali sa vzorce a pod. Ja ako humánne založený človek som bola celkom stratená. A k tomu všetko s talianskym prízvukom, že tomu nerozumel ani môj kamoš z Austrálie. Až keď sme prišli k samotnej výrobe, čistenie ovocia, robenie nanukov, priberanie na váhe, rozoberanie strojov, viacej priberania, vyrábanie gelata všetkých druhov, priberanie na vysokej úrovni a rozbíjanie zrkadla, prišla som na to, že to zbožňujem. Svoje telo nie, ale toto áno.
Keď som sa vrátila do Bratislavy, začala som študovať ďalej  po svojom, hľadali sme priestor, čo by sme vedeli aj utiahnuť a išli sme na to. Rok 2015 - žiaden business plán, čistý punk a vášeň jednej rodiny.
 

 

Čo ťa na tom baví najviac?

 

Všetko. Nedá sa to jedným slovom opísať. Mňa baví aj zháňanie rukoly v obchode :) baví ma vymýšľať príchute, sledovať reakcie ľudí, fotiť, čistiť stroj, stáť pri kase, robiť kávu či utrieť stôl. Všetko.
 

 

Aké sú tvoje plány do budúcna, rodinné aj podnikateľské?

 

Nikdy som neplánovala moc dopredu, keďže mne sa veci tak nejako “dejú”. Či už Koun, či už tehotenstvo, či cesty… Všetko je tak, ako to mám napísané, nesilím nič. Žijem tu. Plánujem max na pár dní dopredu s kým si dám kde kávu, alebo kam pôjdem s Maxim na výlet. Covid ma ešte viac naučil nič neplánovať, haha (trpké).

 

Ako sa ti darí skĺbiť rolu matky a podnikateľky. Čo je na tom najťažšie?

 

Najťažšie je, keď si myslím, že Max je vlastne "záťaž", kotva na nohe. Keď si uvedomím, že nie je, tak to nejako ide, on je dobrý, zvládne nejaké stretnutia, strpí aj Koun, obhryzie zospodu balík kornútkov, narobí bordel, zmizne mi a podobne, ale je to ok. Samozrejme, ak som potrebovala byť v práci na viac hodín, tak mi ho postrážili dedkovci, alebo cez víkend Mirko (partner).

 

  
Foto: Archív BS

 

Čo by si odkázala maminám, ktoré uvažujú, že začnú podnikať popri materstve?

 

Všetko sa dá, ak idete do niečoho, čo vás baví. Čas sa nájde. Kým je dieťa malé, je to super, je, spí, kaká a tak dookola :) Potom keď už rastie a vyžaduje si pozornosť, tak káva a prebdené noci sú vaším naj kamarátom. Ale nevadí, vyrastie :) A je to supercute zdieľať veci s malým človekom. Je to klišé, ale dáva to zmysel životu.

 


Foto: PureNuts

 

Čo ťa v poslednej dobe potešilo?

 

Maxove skomolené vety a mega vtipné otázky. Ja toho človiečika úplne zbožňujem. Ale pracovne ma zase extrémne potešila podpora našich zákazníkov minulý rok. Tá energia, tie slová a pohľady. Wow, nemám slov.
 

Čo ťa v poslednej dobe nahnevalo?

 

Úprimne neviem, isto to bola nejaká maličkosť, ktorú som ja krásne žensky nafúkla :DDD

 

Čo by si urobila alebo kam by si šla, ak by si mala od zajtra týždeň len pre seba?

 

Deň by som začala dobrou kávou v Bratislave, potom by som išla do galérie do Viedne, dala si tam obed na Naschmarkte a ďalšiu kávu, s knižkou… potom by som išla do wellness a na masáž… a zregenerovaná by som odletela do Dánska. Či Fínska. Za Santom. Na Sicíliu. Naspäť na Borneo, na výšľap za svitu na sopku. Alebo len tak bola. Prechádzala sa bosá po lese. A potom by som prechladla. A ležala…  :D nie nie, toto nie je reálne :) Ale ak to raz bude, dám vedieť, čo som robila. Ak budem mať voľno, budem s rodinou, možno na výlete, keďže tie ja môžem :)

 

Čo by si zmenila alebo urobila inak, ak by si sa mohla vrátiť v čase?

 

Minule som sa sama seba pýtala práve túto otázku. Či by som zmenila niečo, ak by sa dalo. A v myšlienkach som aj začala… Ale potom som sa stopla. Veď ak by som čokoľvek, čo i len minútu zmenila (z toho zlého ako inak), tak by som nebola tu, nebola by som tým človekom, čo som a nemala by som Maxa. A to nechcem, nikdy.

 

Foto: PureNuts

 

Na čo zaujímavé si natrafila v poslednej dobe (blog, hotel, výlet, podcast, produkt, značku,.....)?

 

Och, ja v kuse ňúram… :) tak toho je veľa, ale našla som krásny hotel (aj keď ja ich moc nemusím) v Chorvátsku, Hotellemongarden, kam nepôjdeme, lebo je trošku drahý, našla som Purnama rituals a budem si "vytvárať duchovno “ :D, našla som super nové knihy na čítanie (napr. Muž so zázračnými rukami, Chrám divu či zaujímavý životopis Michelangela), nové kaviarne v Prahe, čo musím nutne navštíviť, našla som inšpirácie na nové gelata, ale to najhlavnejšie, našla som samu seba. Minulý rok som sa dosť trápila a strácala som sa v pochmúrnosti, čo nie som ja. Ale to asi väčšina z nás, keďže sme museli vystúpiť z našej komfortnej zóny. Našťastie som späť, dúfam na dlho :DD

Môj komentár