BabyVillage Magazín - Andrea Gajdošová

Napísal(a) spravca 17.01.2021 0 komentárov Blog,

 

Rozhovory s inšpiratívnymi maminami

 

 

 

Milé maminy a budúce maminy,

 

sľúbila som vám, že v našom BabyVillage Magazíne vám budem prinášať rozhovory s inšpiratívnymi maminami, ktoré sa okrem materstva venujú aj iným, úspešným „projektom“.

 

A nad prvou adeptkou som veru dlho rozmýšľať nemusela. Je ňou moja spriaznená duša Andrejka, ktorá je matkou troch krásnych detí. Benji (7 rokov), Gigi (4 roky) a Jonáš ( 6 mesiacov). Veľa z vás ju ale určite pozná vďaka jej úžasnému obchodíku s detskou obuvou Ježko Bežko.

 

Andrejka vám v nasledujúcich riadkoch prezradí ako jej projekt vznikol, prečo to robí a ako to zvláda skĺbiť s rodinou. Urobte si kávičku, vyložte si nohy a užite si príjemné čítanie :)
 

 

 

Ahoj Andrejka, povedz nám niečo o sebe a o tvojom krásnom projekte Ježko Bežko.

 

Asi začnem tým, že podnikanie je naše štvrté dieťa. A teda niekedy si želám, aby to tak nebolo, aby sme to brali viac ako robotu :) Ale ono to chvalabohu - žiaľbohu nejde a každý deň si o pol noci hovorím, že snáď to za to stojí. Ak by náš Ježko Bežko skrachoval, mrzelo by ma to hlavne kvôli tomu času, čo som nad tým strávila, koľkokrát som povedala deťom „Teraz nemôžem zlatko, nechaj ma pracovať“. Na druhej strane som sa možno práve kvôli tomuto projektu počas tých materských nezbláznila, dáva mi to do života balans a je to pri toľkých spokojných zákazníčkach a zákazníkoch aj veľmi motivujúce. 


Teraz si predstavujem maminu, ktorá tiež po nociach popri deťoch pracuje, ako pritakáva. Táto robota je istým spôsobom droga, a nedá sa s tým len tak skončiť, aj keď to nie vždy ekonomicky vychádza. Veď aj deti by sme niekedy najradšej predali cez ebay a neurobíme to :)

 


 

Čo ťa motivovalo k otvoreniu detskej obuvi Ježko Bežko?

 

Pred tým, ako som mala deti, ma zaujímali hlavne podpätky a kadejaké topánky - štýlovky. Keďže som ale totálne premotivovaná matka a všetko musím mať naštudované, pri prvom synovi Benjikovi, predtým ako začal chodiť, som začala riešiť prvé topánočky, a nebolo cesty späť. Vtedajšia ponuka mi absolútne nevyhovovala, tak som väčšinu topánok objednávala zo zahraničia. Najskôr barefoot, potom alternatívu (prirodzene začal preferovať trošku hrubšiu podrážku a pevnejšiu pätu). V roku 2015, keď mal dva roky, som sa začala zamýšľať  nad otvorením kamennej predajne detskej obuvi v Bratislave – dokonca sme už mali aj vybratý priestor na Zámockej ulici v centre. Avšak som otehotnela, a tak sme to museli o dva roky odložiť a keď som koncom roka 2017 náhodou našla voľný priestor neďaleko od nášho domu, už nebolo cesty späť. Ten priestor sme nakoniec nezískali, ale dva týždne na to sme našli iný pri Parku Ostredky v OD Budúcnosť v Ružinove. 

 

     

 

Kedy si začala a aké boli začiatky?

 

Začiatky boli zábavné a naivné. Manžel síce podnikal, ale nie v maloobchode, a ja som pracovala hlavne v gastre, a potom v oblasti ochrany životného prostredia. Avšak tým, že som dlhšie pôsobila v Londýne, mala som presnú predstavu ako má náš obchod, a teda hlavne servis vyzerať, plus som vedela aj aké značky tam chcem mať. Najskôr som si myslela, že všetko zvládnem sama s malou, vtedy ani nie 2-ročnou Gigi, veď sme chceli len malý lokálny obchodík. Ešteže sa k nám hneď na začiatku pridala naša Barborka, lebo teda úspech nás úplne prekvapil a do pol roka sme mali 3 zamestnankyne, lebo k nám chodilo toľko ľudí. Neustále chodili otázky ohľadne e-shopu, tak sme začali pracovať aj na ňom a spustili ho v januári 2019. 


Doteraz sa ale smejeme na tom, ako sme sa snažili spojazdniť kasu pred Kid. shop up v máji 2018, kedy sme prvýkrát otvorili. Spätne ale vidím akú dlhú a tvrdú cestu sme prešli, kam sme sa posunuli a som na nás všetkých neskutočne hrdá. 

 

 

Čo ťa na tom baví najviac?

 

Bavia, aj nebavia zároveň - ľudia. Zákazníci, deti, spolupracovníci, influencerky, ... do života mi prišlo toľko skvelých ľudí, ktorí v ňom už snáď zostanú, lebo ho veľmi obohatili a dali mu nové smerovanie a nadhľad. Na druhej strane sa stále neviem odosobniť od nepríjemnej správy, hejtu, ohovárania na internete, či negatívnej recenzie. Vždy mi je do plaču, lebo my to naozaj robíme na 120 % a keď to vyjde navnivoč, je mi smutno. Ono to ale k tomu patrí a verím, že sa voči tomu časom obrním. Mrzí ma aj, keď niekto vyslovene vedome mrhá našimi peniazmi – keď pošle poškodené topánky, ale chce naspäť plnú sumu a vyhráža sa SOI a podobné lakocinky. 


A druhá vec čo ma najviac baví sú samotné topánky a vlastne detská fashion. Baví ma vyberať tovar, tvoriť kolekcie, odhadovať čo by mohlo byť trendy o pol roka, či o rok, zháňať nové značky. Keď vybaľujeme nový tovar, tak máme zakaždým Vianoce, a to naozaj. Pištíme, tešíme sa, ovoniavame, mačkáme, zvažujeme, k akým outfitom sa budú hodiť. Teším sa, koľko zákazníkov nám dáva dôveru a stotožnilo sa s naším vkusom a už tretím rokom u nás pravidelne nakupuje a vidíme ich deti rásť v topánočkách od nás. 

 

Aké sú tvoje plány do budúcna?

 

Ojooooj, to nemôžem povedať :) Ale nie. Tento rok sa chceme zamerať na rozvoj online predaja, keďže my sme začali ako malá kamenná predajňa a veľa vecí nám stále nefunguje ako by malo. Chceme zlepšiť e-shop, zrýchliť servis, zlepšiť logistiku, ... Ďalej chcem pokračovať v rozširovaní sortimentu a pridať ďalšie kúsky oblečenia od nášho dánskeho dodávateľa Mikk-Line. Mám však ale veľa nápadov aj na iné projekty, tak uvidíme. Určite je ale do budúcnosti pre mňa výzvou navrhovať, alebo rovno vyrábať vlastné produkty, aj keď mám pred tým veľký rešpekt. 
 

    

 

Ako sa ti darí skĺbiť rolu matky a podnikateľky. Čo je na tom najťažšie?

 

Ja to vidím tak, že každá z nás, matiek, si niečo vyčíta, že nerobíme dosť dobre. Ja si myslím, že to máme rozložené celkom dobre – s manželom sa vždy nejak dohodneme a postrážime si navzájom deti :) Mňa dlhodobo trápi skôr to, že všetok čas venujem práve deťom, domácnosti a práci, a nemám čas na seba, a pritom je to tak veľmi dôležité. Takže v tejto sfére mám čo doháňať. Popravde ale, keď máte počas korona krízy od marca skoro stále doma 3 deti, popritom pracujete 4-8 hodín denne (nočne), tak asi treba počkať na lepší čas. Toto je ale pre mňa veľká výzva a cieľ – nájsť si na seba čas. 

 

Čo by si odkázala maminám, ktoré uvažujú, že začnú podnikať popri materstve?

 

Asi len toľko, aby sa obklopili šikovnými ľuďmi a nebáli sa im za prácu zaplatiť, aj keď sa zdá, že na to nie je rozpočet. Poriadne si všetko premyslite, naplánujte, pripravte. Dajte si spraviť pekné fotky, a nie že veď si to cvaknete doma na koberci alebo bielej kožušinke :) Ak chcete, aby ľudia platili Vám, nemôžete chcieť Vy všetko zadarmo, alebo za čo najmenej. A prvé roky zabudnite, že budete mať nejakú výplatu. Jaaaj a posledná vec – choďte do toho len ak Vás to fakt baví, a nie že vidíte, že teraz fičia e-shopy s hračkami tak si otvoríte ďalší v poradí a skopírujete čo to dá. Krádežou nápadov, ani kopírovaním sa nikdy nikam nedostanete, aj keď sa na začiatku bude zdať, že tým šetríte čas. Držím palce a teším sa na nové, originálne nápady! 

 

Čo ťa v poslednej dobe potešilo?

 

To je aká milá otázka. Najviac ma potešil manželov negatívny test a odchod na chalupu, lebo nám už doma hrabalo. 

 

 

Čo ťa v poslednej dobe nahnevalo?

 

No, priznám sa, že ma neskutočne rozčuľujú internetoví dezoláti, ktorí podceňujú koronu, šíria nepodložené bludy, ako aj ľudia z verejného života, ktorí si z toho snažia vybúchať popularitu, a tým ohrozujú všetkých. Bohužiaľ nie len oni, ktorí nedodržiavajú nariadenia, na to môžu doplatiť. Veľmi by som chcela, aby boli takíto ľudia potrestaní a nemohli organizovať napr. naozaj hlúpe a nemiestne protesty beztrestne, alebo dávať von Youtube konšpiračné videá len tak. 

 

Na čo zaujímavé si natrafila v poslednej dobe (blog, hotel, výlet, podcast, produkt, značku,.....)? 

 

Ja som sa zmotala na kimoná a celkovo slow fashion a lokálne začky. Ja som vždy bola úplne iný typ, obliekala som sa výstredne. Potom som prišla na Slovensko a úplne som stratila svoj štýl, vôbec neriešila šatník a teraz sa hľadám a prichádzam na chuť minimalizmu. Som trošku obmedzená postavou, ale stále sa dá vybrať. Najradšej teraz nosím TAKITAK šaty, a teda to milované kimono od Justlove


A popritom si posledné mesiace dosť fičím na podcastoch. Kým sa s niekým vyslovene nerozprávam, mám v uchu sluchátko a počúvam. Politiku, rozhovory, náučné, ... je mi to jedno, hltám informácie a robí mi to radosť. 


Čo by si urobila alebo kam by si šla, ak by si mala od zajtra týždeň len pre seba?


Ha! Keby nebola korona, tak  prvý večer do centra na niekoľko kôl Margarity. Nadránom by som ale už asi mužovi písala, že mi chýbajú :) Potom by som si dala deň doma potichu. Vaňa – posteľ – kniha – seriál – donáška – zmrzlina. Potom by som sa pokúsila na niečo nahovoriť Teba, aby sme vypadli na pár dní - nejaký roadtrip a dve noci vo wellness hoteli, kde nás budú obskakovať. A potom už neviem, asi by mi už veľmi tlačilo hrudník od odlúčenia od detí. Ale teda by som sa prekonala a konečne išla cvičiť. Na jogu. Ten pocit, och, ten skvelý pocit po cvičení. Že som to dokázala, neušla a hlavne sa do toho dokopala. 

 

Čo by si zmenila alebo urobila inak, ak by si sa mohla vrátiť v čase?

 

Nič. Pretože by som sa bála, že by sa zmenila prítomnosť, a to by som nechcela. 

 

 

A jedna aktuálna - dávaš si novoročné predsavzatia a darí sa ti ich dodržať?

 

Jasné, ja chcem každý rok schudnúť, ako inak :)

Môj komentár