Nebabušte! Ako správne obliecť bábätko počas horúcich letných dní?

Napísal(a) spravca 04.09.2017 0 komentárov Blog,

Nebabušte! Ako správne obliecť bábätko počas horúcich letných dní?

 

Všeobecná rada, ktorej sa držia niektoré mamičky, hovorí, že bábätko by malo mať o jednu vrstvu oblečenia viac ako dospelí. V lete sa však tejto zásady držať nemusíme. Ba skôr by mohla vašim novorodeniatkam uškodiť. Ako teda obliecť vaše bábätko, keď teploty presahujú 30°C?

 

 

Rozumieme, že „novopečené“ mamičky sa o svojich drobčekov boja a chcú im zabezpečiť čo najlepšie pohodlie či ochranu pred prechladnutím. Keď však teplomery ukazujú tropických 30 stupňov a viac, treba voliť ľahké a vzdušné oblečenie, ktoré vaše bábätko nezaťaží. Tak si povedzme, ako obliecť vášho drobčeka na letnú prechádzku.

 

Aké oblečenie pre bábätká? Základom sú ľahké materiály

 

Jednoznačným víťazom medzi oblečením pre bábätká je bavlna. Najlepšie bude pokožka vášho bábätka dýchať v oblečení z kvalitnej (prípadne organickej) bavlny. V lete sa oblúkom vyhnite oblečeniu z umelých materiálov, v ktorých by sa vaše dieťatko potilo a ktoré by priam zadúšalo jeho jemnú pokožku. Ak sa chystáte na prechádzku, vonku je dusno a bezvetrie, nebabušte! Vášmu drobčekovi bohato postačia kvalitné bavlnené kraťasy či tenké bavlnené body.

 

Nepreháňajte to ani s čiapočkami a pozor aj na perinky

 

Preháňať to netreba ani s nevyhnutnosťou čiapočky. Tú dieťatko v lete potrebuje naozaj iba vtedy, ak náhodou fúka studenší vietor. Aj vtedy však treba voliť len ľahkú a vzdušnú, tenkú bavlnenú čiapočku. Ak bábätko veziete v kočíku, kde je chránené pred slnkom, čiapočku nepotrebuje. V prípade, že bábätko nesiete v šatke, či ho držíte v náručí a je vystavené priamemu slnku, vtedy by sme vám skôr odporúčali ľahký a vzdušný klobúčik, ktorý ho ochráni pred agresívnymi slnečnými lúčmi.

 

Podobne ako s čiapočkami je to aj s ponožkami. Nasilu skutočne nemusíte vášho drobčeka obúvať do ponožiek, keď je vonku teplo ako pri španielskom mori. Nechajte nech jeho nožičky dýchajú a nedusia sa. V žiadnom prípade to neskúšajte ani s rôznymi „imidžovými“ topánkami či capačkami, ktoré ste kúpili v supermarkete. V lete nechajte nožičky dýchať a neduste ich v topánkach z rôznych umelých materiálov. Ak potrebujete s výberom prvých topánočiek poradiť, prečítajte si náš starší článok práve na túto tému.

 

Rovnako pozor aj na perinky. Teplá perinka nie je v lete nutnosťou. Práve ona by mohla spôsobiť prehriatie organizmu vášho drobčeka, prípadne potničky, z ktorých sú bábätká zbytočne nervózne a nepokojné.

 

Ako na nočné spinkanie?

 

Ani nám dospelým sa v lete nespí práve najlepšie. Prečo by ste teda mali vaše bábätko zakrývať hrubými dekami a perinami? V lete, kedy sú aj v noci teploty skutočne extrémne, vášmu malému zázraku postačí tenké pyžamko z prírodných materiálov a tenká prikrývka. Ak je vonku bezvetrie a nehrozí, že by bolo bábätko vystavené prievanu, môžete mu na noc otvoriť aj okno.


Niektoré mamičky si rovnako nevedia vynachváliť letné spacie vaky, ktoré môžu plnohodnotne nahradiť funkciu prikrývky. Aj spacie vaky sa však delia na zimné a letné, a preto sa vždy informujte u predajcu, o aký spací vak ide a či je skutočne vhodný aj pre vaše bábätko.

 

Ako zistíte, kedy je bábätku teplo a kedy nie

 

Prehriatie je pravdepodobne jedným z najväčších postrachov mamičiek letných bábätiek. Príznakmi prehriatia sú:

 

  • spotená koža,
  • červená tvárička,
  • apatia,
  • nervozita a nepokoj,
  • plač,
  • zvracanie,
  • zvýšená teplota.

 

Aby ste sa prehriatiu vyhli, stačí, ak budete vedieť zistiť, kedy je vášmu drobčekovi teplo a kedy je teda čas ubrať jednu vrstvu oblečenia. Zistíte to pomerne jednoducho. Stačí, ak mu rukou prejdete po zadnej časti krku. Ak je teplá, všetko je v poriadku a vášmu drobcovi je príjemne. Ak je krk vlhký a spotený, je čas bábätko schladiť a vyzliecť mu jednu vrstvu oblečenia.

 

Dúfame, že naše rady, ako obliecť vaše letné bábätko, vám boli nápomocné a už máte o niečo jasnejšie v tom, aké oblečenie pre bábätká zvoliť v týchto letných horúčavách. :) 

Môj komentár