Ako zahnať nudu s deťmi?

Napísal(a) spravca 15.08.2021 0 komentárov Blog,

 

Situácie, keď sú naše deti nútené tráviť čas doma a nudia sa, nepatria medzi tie najpríjemnejšie.  Takmer všetci sme si to zažili. Buď to spôsobila epidémia a s ňou spojený lockdown, alebo maródka, či škaredé počasie.  Ešte horšie je, keď sa im počas takýchto chvíľ neviete naplno venovať, lebo zároveň pracujete z domu, musíte na nákup, navariť, upratať alebo niečo iné vybaviť. 

 

Kreatívne, spoločenské a rolové hry.

 

Vtedy treba zapnúť všetky kreatívne mozgové bunky a vymyslieť deťom nejakú (v ideálnom prípade zmysluplnú a náučnú) zábavu. Pre každé dieťa je prínosom, keď sa na chvíľku zahrá samo. Rozvíja si tak samostatnosť fantáziu a kreativitu. Ak má staršieho alebo mladšieho súrodenca, môže ho zapojiť do hry a tak si budú budovať súrodenecké vzťahy. A úplne najideálnejšie je, keď sa viete zahrať spolu celá rodina. 

 

 

 

Spoločenské hry pre celú rodinu


Spoločenské hry učia deti sociálnym interakciám. Pre tie najmenšie detičky je ideálnou hrou pexeso. Drevené alebo kartónové, s krásnymi obrázkami, vďaka ktorým sa naučí napríklad nové zvieratká. Domino je tiež ideálnou hrou pre mladšie detičky. Ak namiesto čísel majú obrázky je to pre nich jednoduchšie. Staršie detičky si určite rady zahrajú človeče, piškvorky, stolovú hru s húskami a tí najšikovnejší zvládnu aj šachy.  
Keď rodičia dopracujú, určite sa radi pridajú. Spoločenské hry nútia vaše dieťa rozmýšľať strategicky – plánovať a následne pohotovo reagovať. Učia sa dodržiavať pravidlá, riešiť problémy a v neposlednom rade aj prijať prehru.
Pre akčnejšie detičky sú skvelou voľbou  magnetické terče. Kto trafí najviac bodov – vyhráva.

 

 

                             

 

Kartové hry pre deti

 

Ďalšími skvelými spoločenskými hrami sú kartové hry. Existujú rôzne druhy. Pri výbere treba zohľadniť vek dieťatka, prevedenie (pekné obrázky či farby) a náročnosť pravidiel. S kvartetom sa zabaví celá rodina. Kartová hra Rýchle farby naučí vaše dieťatko novým tvarom, rozpoznávať farby, počítať a pohotovo reagovať. Veľmi obľúbená je napríklad hra UNO. A ak má dieťa malú rúčku, môže mu v držaní kariet pomôcť šikovný držiak na karty v tvare mačky.

 

                                   

 

Kreatívne hry pre rozvoj

 

Ak máte doma jedináčika a nudí sa, pomôžu kreatívne hračky od Janod, Djeco, Apli alebo Londji. Puzzle s rôznymi motívmi, vyškrabovačky, kreatívne sady, magnetické knihy, šablóny na kreslenie, korálky, omaľovánky a kopec iných kreatívnych hier.

 

    

 

                

 

Zábavné rolové hry

 

Aj vaše dieťatko vás rado napodobňuje? Máte doma malú doktorku, kuchárku, predavačku alebo opravára? Deti milujú hry na povolania. Rozvíjajú fantáziu, vedomosti, zdokonaľujú reč a rozširujú slovnú zásobu.
Obľúbené činnosti, ktoré napodobňujú hlavne dievčatká je zvŕtanie sa v kuchyni. Kávovar, hriankovač, kuchynská váha, smoothie maker, drevená zelenina a ovocie na krájanie alebo celá kuchynka aj s vybavením. S pastelovou čajovou sadou od Little Dutch a malými drevenými koláčikmi pripraví vaše dievčatko svojím bábikám hotový večierok. 

 

                  

 

Veľmi obľúbenou rolovou hrou malých dievčatiek je hra na maminku. Krásna žmurkajúca bábika s mnohými doplnkami, kočiarikom, oblečením a drevenou sadou na kŕmenie poteší každé dievčatko. A pre malé parádnice sa hodí drevená make-up sada. Už nikdy nenájdete váš rúž rozotretý po celej tvári vašej dcérky. :)
Aj malý majster si príde na svoje. Drevený pracovný pult, plne vybavený skrutkami a iným náradím je ideálnou hračkou pre malého kutila. A ak zavolá babka, že aj u nich doma treba niečo opraviť, poslúži prenosná kapsa s náradím. 
Veterinár, doktor, kuchár, kameraman, fotograf, muzikant, učiteľ a dokonca aj detektív – na to všetko sa môže vaše dieťatko zahrať. A vy sa môžete k nemu pridať. :)

 

    

 

                                 

Dúfam, že sa vám moje tipy na zábavné hračky páčili. Ak máte nejaké postrehy, kľudne mi napíšte. Budem rada.

 

Vaša Jarka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štítky: Spolocenske hry

Môj komentár