Ako obliecť novorodenca v lete?

Napísal(a) spravca 17.07.2020 0 komentárov Blog,

Máte letné dieťa? Určite sa tešíte na kočíkovanie a dni strávené na čerstvom vzduchu. Viete však obliekať malé bábätko v lete?

 

Čerstvo narodené bábätko nemá dostatočne vyvinutý termoregulačný systém, preto môže veľmi ľahko prechladnúť i prehriať sa. Je preto dôležité venovať pozornosť tomu, do čoho najmenších obliekate.

 

Čomu by ste sa mali vyhnúť?

 

Ak je horúco a vy dieťatko oblečiete do niekoľkých vrstiev a ešte ho prikryjete perinkou, môže ľahko dôjsť k jeho prehriatiu. Ako sa prejavuje? Novorodenec má červené líčka, potí sa a je nepokojný, nie je ničím nezvyčajným, keď sa mu na pokožke objavia „potničky“, najčastejšie vystúpia na chrbte a hrudníku, tiež často príde k zapareninám. Ako teda dieťatko v lete obliekať? Záleží na tom, aký horúci je deň a kde ho trávite. Vždy drobčekovi obliekajte vzdušné, pohodlné kúsky z bavlny, ktoré nedráždia detskú pokožku. Určite je bezpečnejšie zvoliť niekoľko vrstiev ľahšieho oblečenia ako jednu príliš teplú. Bábätko, ktoré má mesiac a menej, by malo mať vždy zakryté celé telo, zabránite tak rýchlemu úniku tepla. Sú horúčavy? Dieťatku bude stačiť jedna vrstva, stavte na „bodyčko“ s dlhým rukávom, nohavice, ponožky a ľahkú čiapočku. Stačí, ak takto oblečené bábätko prikryjete v kočíku už len ľahkou dekou. Máte väčšie bábo? Postačí mu bodyčko s krátkym rukávom a zakrytie dekou alebo bavlnenou plienkou, na ľahký klobúčik však myslite vždy.

 

 

Kontrolujte teplotu a riaďte sa ňou

 

Najlepšie je dieťatko v priebehu prechádzky kontrolovať a podľa potreby mu množstvo oblečenia regulovať. Vždy sledujte, či sa nepotí za krkom a na chrbte. Ak by mu bola zima, malo by studený noštek. Potí sa vaše dieťatko? Určite mu vyzlečte jednu vrstvu. Ak má prepotené všetky vrstvy, je nutné oblečenie vymeniť za suché. Vo vlhkom oblečení by mohlo prechladnúť aj keď sú vonku tridsiatky, stačí aby trochu zafúkal vietor. Nezabudnite deti chrániť pred priamym slniečkom. Pokožka tela aj hlavička by mali byť chránené, detský opaľovací krém s najvyšším možným UV faktorom je samozrejmosťou nielen na slnku, ale aj v tieni. Najlepší čas na prechádzky je ráno alebo podvečer, skúste sa vyhnúť priamemu poludniu, vtedy sa teplota v kočíku môže vyšplhať až na 50 °C.

 

Pozor na teplotné šoky!

 

Naplánovali ste si návštevu nákupného centra, prípadne máte prechádzku spojenú s nákupom v klimatizovanej predajni? Bábätká sú veľmi citlivé na prudké teplotné prechody, preto myslite na to, aby ste ho hneď po príchode prikryli dekou. Urobte tak aj pri jazde autom, ak máte pustenú klimatizáciu. Najlepšie urobíte, keď sa dostatočne vyzbrojíte a na prechádzku si vezmete aj náhradné oblečenie pre prípad, že by sa ochladilo, je to vždy lepšie, ako by vášmu drobčekovi malo byť chladno a riskovať jeho prechladenie.

Môj komentár