Letná dovolenka s deťmi - na čo nezabudnúť

Napísal(a) spravca 22.04.2019 0 komentárov Blog,

Počas našich backpakerských potuliek svetom (Juhovýchodná Ázia, Stredná Amerika…) sme sa vždy rozprávali o tom, ako budeme našim deťom pomáhať spoznávať svet čo možno najautentickejším spôsobom. Chceli sme ich brávať do odľahlých častí sveta už ako batoľatá. Chceli sme, aby čo najskôr spoznali spôsob života, kultúru, prírodu, náboženstvá a hodnoty ľudí žijúcich v iných krajinách, na iných kontinentoch. 

 

Musíme ale priznať, že po tom, ako sme sa stali rodičmi, prebudil sa v nás akýsi pocit zodpovednosti a strachu. Bolo to pre nás niečo úplne nové, niečo, čo sme doteraz nepoznali (ináč by sme sa nevybrali napríklad do Belize City alebo San Pedro Sula – mestá, ktoré boli v tom čase považované za jedny z najnebezpečnejších v Strednej Amerike).  

 

A tak sme, chtiac-nechtiac, museli zmeniť plány. Kým naši drobci nedovŕšia aspoň 4 roky, budeme cestovať hlavne po Európe (aj keď minulý rok sa nám to podarilo porušiť – strávili sme 10 dní na lodi v Karibiku, ale to je iný príbeh). 

 

Každopádne, cestovanie s deťmi je úplne iná “športová disciplína”. Kým niekedy nám na 3-týždňovú dovolenku stačili dva batohy, teraz máme pocit, že nám nestačia všetky kufre v domácnosti. No časom sme to vyšperkovali a o naše skúsenosti by sme sa s vami chceli podeliť. Dúfame, že vám takto aspoň troška pomôžeme a spríjemníme vám tak prípravu na dovolenku, ako aj samotný pobyt.

 

Skúsime vám popísať zoznam vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť. Vychádzajme z predpokladu, že sa chystáte k moru do rezortu (klasická rodinná dovolenka) a cestovať budete letecky alebo autom.

 

 

Príprava na cestu s deťmi

 

V prvom rade sa obrnite trpezlivosťou. Nemá zmysel sa vystresovať a vynervovať. Je to predsa dovolenka, ktorú si chcete v prvom rade užiť, stráviť ju s ľuďmi, ktorých máte radi. Preto aj keď niečo zabudnete, nič sa nedeje. Dobrá kreditka všetko vyrieši ;-)
Prípravu na cestu začnite tým, že si napíšete zoznam vecí, ktoré budete potrebovať (možno vám poslúži aj tento náš). Dovolenku sa rozložte na časti podľa jej fáz (cesta tam, pobyt v rezorte, cesta späť…) alebo podľa aktivít, ktorým sa na dovolenke chcete venovať (kúpanie, bicykel, turistika…). Ku každej fáze, či aktivite dopíšte zoznam vecí, ktoré k ním potrebujete. Zoznam následne odložte a o deň-dva sa k nemu vráťte. Po jeho prečítaní vám možno napadne pár vecí, na ktoré ste zabudli. Poprípade dajte zoznam prečítať niekomu, kto cestuje spolu s vami. 

 

Cesta s deťmi

 

Samotná cesta je veľakrát najnáročnejšia časť dovolenky. Je zdĺhavá a nie každé dieťa ju znáša bezproblémovo. Preto treba cestu deťom čo najviac spríjemniť. Pre bábätká je dôležité, aby mali pri sebe svojho mojkáča, hryzátko, či cumlík. Pri starších deťoch sa nám osvedčili jednoduché hry do auta (ako napríklad “Hádaj na čo myslím”, “Kto prvý zbadá….červený dom/továrenský komín/žltý autobus…", “Povedz slovo, ktoré sa začína na posledné písmeno predchádzajúceho slova”). Ono sa to ani nezdá, ale aj pri takýchto jednoduchých hrách si viete s deťmi užiť kopec srandy. A hlavne tak strávite aspoň časť cestovania. No keď to deti prestane baviť, je treba vytiahnuť ďalšie tromfy. Nám sa osvedčili audio rozprávky a v neposlednom rade tablet. A keď sú deti z hier unavené a chcú si pospať, určite ocenia malý nafukovací cestovný vankúšik (kúpite ho na každej benzínke, či letisku) alebo akýkoľvek iný vankúšik. Čo je ale najdôležitejšie a na čo nemôžete v žiadnom prípade zabudnúť, je obľúbená vec vašich detí – nech už to je hračka (bábika, plyšák,...), vankúš, deka, oblečenie….hocičo. Bez tejto veci vedia byť deti v určitých situáciách “trocha” nervózne. Napríklad pri zaspávaní. A aby ste sa nemuseli zakaždým otáčať a podávať deťom každú drobnosť (čo je v aute dosť nepohodlné), použite organizér do auta.

 

 

Pláž, kúpanie a opaľovanie

 

Tu treba v prvom rade myslieť na bezpečnosť. Okrem plávacieho kolesa, vesty či rukávnikov myslite aj na ochranu pred slniečkom. Kvalitný opaľovací krém a krém po opaľovaní doplnia detské slnečné okuliare s UV filtrom (napríklad IZIPIZI – sú kvalitné, bezpečné a navyše super štýlové) a klobúčik alebo šiltovka. 

 

Aj detské plavky môžu byť štýlové. Nezabudnite zobrať aspoň dvoje pre každé dieťa, aby ste ich mohli po okúpaní prezliecť (nech neostávajú dlho v mokrých, mohli by ochorieť). A po vykúpaní ich dosucha osušte uterákom alebo osuškou.

 

Okrem plávania sa deti radi zabavia vo vode inými aktivitami. Nezabudnite im preto zobrať rôzne hračky do vody. A rovnako nezabudnite ani na hračky, s ktorými sa môžu hrať na pláži alebo pri bazéne (vedierko, lopatka, lopta…).

 

Ozaj, často sa stáva, že váš hotel, či apartmán je vzdialený pár sto metrov od pláže alebo bazénu. Aj keď to nie je veľká vzdialenosť, pre deti to môže byť ekvivalentom cesty na mesiac a späť. A nie je nič lepšie ako keď sa vám do náruče, kde už máte plážovú tašku, slnečník a nafukovacieho delfína snaží dostať aj váš drobec, ktorého v tej chvíli neskutočne bolia nôžky :-) Nám sa v takých situáciách osvedčila kolobežka alebo malé odrážadlo, ktoré sme si pribalili do kufra auta. Je to neskutočná pomoc. Odporúčame vám vždy pred výletom prezistiť si vzdialenosť hotela alebo apartmánu od pláže.

 

 

Výbava na výlety s deťmi

 

Ak nechcete celú dovolenku stráviť na pláži, či pri bazéne a chcete vyraziť aj na nejaké výlety, váš zoznam sa troška rozšíri.
Ak cestujete s dieťaťom do 3 rokov, pribaľte si kočík (detičky sa veľmi rýchlo vyčerpajú). Mal by byť ľahký a skladný. Takými sú napríklad športové kočíky od Elodie Details. Ku kočíku si pribaľte podložku (nech sa drobcovi pohodlne vezie). Od dotieravého hmyzu ochránite drobca moskytierou a pred prípadným dažďom ho schováte pod pláštenku. Ak prílišné slniečko viete stlmiť tak, že cez kočík prehodíte mušelínovú deku.
Pre maminy je veľmi dôležité, aby si všetky potrebné veci mali kde uložiť. Praktická prebaľovacia taška (ktorá plnohodnotne nahradí aj plážovú tašku) a organizér na kočík sú na nezaplatenie. A deti si môžu vo svojich batôžkoch odniesť desiatu v desiatovom boxe a fľašu s vodou, či džúsom.

 

Ostatné, no nemenej doležité veci pre pohodlnú dovolenku s deťmi

 

Tak to by sme mali. Už nám ostáva len pár, no nemenej dôležitých vecí. Nezabudnite na základné lieky a ošetrovacie pomôcky (obväz, leukoplast…). 


Ak vám ale nebudú stačiť lieky, ktoré ste si priniesli, musíte navštíviť lekára alebo nemocnicu. A to vie byť nie len stresujúca, ale aj celkom drahá záležitosť (máme vlastnú skúsenosť). Nezabudnite preto poistiť celú svoju rodinu. Niektoré banky ponúkajú rodinné cestovné poistenie ako doplnkovú službu ku kreditnej karte alebo si môžete poistenie uzavrieť veľmi jednoducho online vo väčšine poisťovní. 

 

A určite nezabudnite na kreditku (na ktorej si pred vycestovaním skontrolujte limit). To, čo si zabudnete doma, si môžete jednoducho kúpiť na mieste.

 

No za niektoré veci nie je možné zaplatiť kartou (malá zmrzlináreň na rohu ulice alebo malý obchod so suvenírmi). Preto si so sebou určite zoberte aj nejakú hotovosť. Zameniť si ju môžete ešte doma v banke alebo priamo na mieste.

 

Fúúú, to sme sa teda celkom rozpísali :-) No dúfame, že vám tento článok a zoznam pomôže a že príprava na dovolenku, ako aj samotná dovolenka pre vás bude menej stresujúca. Dovolenku s najbližšími si treba v prvom rade užiť :-)

 

Čo si zbaliť na letnú dovolenku s deťmi:


Cesta s deťmi

  • Hryzátko
  • Mojkáč
  • Cumlík
  • Cestovny vankúšik
  • Organizér do auta
  • Hry na cestu
  • Audio rozprávky
  • Tablet

Pláž, kúpanie a opaľovanie

  • Plavky (aspoň 2ks)
  • Plávacie koleso, rukávniky
  • Osuška, uterák
  • Hračky do vody
  • Hračky do piesku
  • Okuliare
  • Klobúčik, šiltovka
  • Krém – opaľovací, po opaľovaní (celkovo kvalitná detská kozmetika, aby ste sa nespoliehali na tu hotelovu)
  • Odrážalo, kolobežka (cesta na pláž a z pláže)

Výbava na výlety s deťmi

  • Kočík
  • Mušelínové deky
  • Moskytiéra
  • Pláštenka
  • Podložka
  • Batôžtek
  • Prebaľovacia taška
  • Organizér
  • Fľaša
  • Desiatový box

Ostatné

  • Základne lieky,…
  • Poistenie – súčasťou kreditky alebo online
  • Peniaze

Nezabudnúť obľúbenú vec, nech už je to čokoľvek (hračka, svetielko, mojkáč, vankúš….)

Štítky: dovolenka s detmi

Môj komentár