Hračky pre deti. Kedy je ktorá vhodná pre vaše dieťa?

Napísal(a) spravca 02.10.2017 0 komentárov Blog,

Výber tej správnej hračky je dôležitý. Práve vďaka hračkám si totižto vaše dieťatko rozvíja fantáziu, zručnosť, motoriku a predstavivosť. Preto je dôležité vybrať aj hračku správne. Zistite, ako na to.

 

 

Čo pre novorodeniatko?

 

Ak ste rodič, príbuzný alebo rodinný známy a chcete obdarovať novorodeniatko, mali by ste myslieť na to, že pozornosť novorodeniatok je len krátkodobá a ich zrak sa ešte len prebúdza. Preto je dobré voliť pestrofarebné a krikľavé hračky, ako sú rôzne hrkálky či kolieska. U novorodeniatok sa začína prebúdzať úchopový reflex, takže s krikľavou hračkou môžu aj „trénovať“.

 

Stále však platí, že u tých najmenších bábätiek je najlepšou „hračkou“ hlas rodiča a jeho náručie. Novorodeniatko si najviac užije, ak sa mu budete venovať, rozprávať sa s ním, spievať mu a udržiavať s ním fyzický kontakt.

 

Prvý pol rok sa nesie v znamení objavovania

 

Počas prvého pol roka života sa vášmu dieťatku zlepší zrak, rozvíja sa jeho sluch, bábätko je zvedavé, ochutnáva, objavuje… Práve preto sú vhodné hračky ako napríklad rôzne farebné hrkálky, ktoré nielen chytí do rúčky, ale vydávajú aj zvuky, hryzadlá či hrajúce kolotoče, ktoré umiestnite nad detskú postieľku. Dieťa už vidí jasnejšie a snaží sa kolotoča dotknúť, čím si precvičuje aj nožičky a ručičky. Kolotoče zároveň môžu byť skvelou pomôckou pri zaspávaní. Hodia sa takisto gumené hračky, ktoré bude váš drobec stískať a napríklad aj ozvučené plyšové zvieratká či hracie podložky.

 

Po šiestom mesiaci objavujeme reč

 

Pomaly sa začína vyvíjať reč. Dieťatko síce vie povedať možno len niekoľko slabík, časom zopár slov, avšak napreduje a pomôcť mu môžete nielen rozprávaním sa s ním, ale aj výberom tej správnej hračky. Pre rozvoj reči vášho drobca sú dobré hračky, ako rôzne zvieratká, ktoré rozprávajú, spievajú či hrajú alebo napodobňujú zvieracie zvuky.

 

Keď je dieťatko staršie ako 6 mesiacov a pomaly sa blížia jeho prvé narodeniny, vhodným darčekom sú rôzne detské hudobné nástroje, obrázkové knižky či zvieracie pexeso. Netreba zabúdať, že u drobca sa v tomto veku rozvíja nielen reč, ale začína objavovať a chápať aj jednotlivé vzťahy.

 

Aké hračky pre väčšie deti staršie ako 1 rok?

 

Po dovŕšení jedného roku sa začína veľmi rýchlo u dieťatka rozvíjať jemná motorika. Vhodné sú preto hračky ako stavebnica, jednoduché puzzle či plastelína. Dieťa je zvedavé, rozvíja sa jeho predstavivosť a rado skúma všetko okolo seba. Je preto vhodný čas predstaviť mu rôzne aktívne hračky, ktoré sú na to ako stvorené. Dieťa si nemusí len kresliť, ale potešíte ho aj, ak mu prikúpite napríklad rôzne pečiatky v tvare zvieratiek.

 

Škôlkarsky vek je ideálny na to, aby ste predstavili rôzne jednoduché spoločenské či kartové hry. Pomocou spoločenských hier alebo ľahkých hier „na povolania“ si dieťa začína uvedomovať jednotlivé sociálne role. Spýtajte sa vášho drobca, čím chce byť, keď bude veľký a hrajte sa na jeho obľúbené povolanie. :) Kocky, drevené hračky a stavebnice by mali byť už automatickou súčasťou hračiek pre škôlkara.

 

Pri výbere akejkoľvek hračky však platí, že nič dieťaťu nevynahradí vašu prítomnosť. Preto nech hračky neslúžia na to, aby ste si mohli na chvíľku od dieťatka odpočinúť. Myslite na to, že najlepšie jeho vývoj podporíte tým, ak sa s ním občas zahráte, význam jednotlivých hier mu vysvetlíte a okomentujete. :)

 

 

 

Môj komentár