Deň Zeme - Každý z nás môže prispieť k lepšiemu životnému prostrediu.

Napísal(a) spravca 21.04.2019 0 komentárov Blog,

DEŇ ZEME - 22. apríl

 

Aj zodpoveným výberom ekologických hračiek môžeme pomôcť našej planéte.

 

Mnohí z nás si v súvislosti so slovným spojením DEŇ ZEME predstavia najrôznejšie kultúrne (a často jednorazové) akcie typu upratovanie miest. Ale nemali by sme na našu planétu zabúdať ani počas zvyšku roka. Na druhej strane nie sme naivní. Určite nie je v ľudských silách neustále sa kontrolovať a uvedomovať dopad na životné prostredie. Skúste sa ale zamyslieť nad tým, čo všetko môžeme urobiť bez toho aby to chcelo neustále sebareflexie. Čo najjednoduchšieho môžeme urobiť pre našu planétu, náš kontinent, našu krajinu?


Deň Zeme sa z pôvodných osláv príchodu jari zmenil na ekologicky motivovaný sviatok upozorňujúci na dopady ničenia životného prostredia. Súčasná podoba tohto sviatku siaha do roku 1969, kedy bol v Amerike spájaný s bojom proti vojne vo Vietname. Cieľom bolo preniesť otázku ekológie do politických kruhov, čo sa v najväčšej sile naplnilo v roku 1990, kedy sa k Amerike pridal aj zvyšok sveta a sviatok sa tak stal medzinárodným. Jedná sa o najväčšií sekulárnej sviatok, ktorý spája celé národy bez ohľadu na pôvod alebo vieru.


Skúsme teda nadviazať na tento zámer a opýtať sa seba samých, čo môžeme ako jedinci vo svojom správaní zmeniť, aby sme našu planétu toľko nezaťažovali. Používanie recyklovateľných obalov, kompostovanie bio odpadu, nákup lokálnych potravín alebo obmedzenia spotreby mäsa? Vhodné by bolo zaiste aj obmedziť používanie auta alebo listovej pošty. Prečo sa ale nezamerať nad niečim, čo je pre nás ako pre rodičov jednou z najobyčajnejších vecí? Čo tak nákup hračiek? Premýšľali ste niekedy nad tým, ako môžeme ich výberom ovplyvniť životné prostredie?
Každá hračka než dorazí z obchodu k nám domov, má svoju históriu. Každý starostlivý rodič určite sleduje to, či je hračka vhodná pre jeho dieťa, či má všetky potrebné bezpečnostné atesty, ale tiež to, z akých materiálov bola vyrobená. Práve materiál hračky je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré by sa nemali pri výbere ignorovať, pretože veľkou mierou stimuluje dieťa. Prírodné materiály nám zaručujú nielen bezpečnosť hračky, ale tiež to, že budú deti v priamom kontakte s tým, čo je bezprostredne a najprirodzenejšie obklopuje. Hračka deti nepriamo učia vzťahu k prírode a k tomu, ako šetrne treba s ňou zaobchádzať. A tým sa opäť dostávame ku vzťahu k životnému prostrediu.

 

PLANTOYS - EKOLOGICKÉ HRAČKY z prírodných materiálov

 

Ak sa pýtate, kde také hračky nájsť, tak sa s nami pozrite na príbeh thajskej firmy Plan Toys. Asi nemusíme zdôrazňovať, že sa jedná o firmu, ktorá vyrába ekologické hračky z prírodných materiálov. Táto firma ide ale omnoho ďalej a má bohatú tradíciu. Vznikla v roku 1981 na juhu Thajska a v tejto oblasti funguje dodnes. Na výrobu hračiek využíva drevo z kaučukovníkov, ktoré už neprodukujú latexové mlieko. Spoločnosť toto drevo vykupuje od farmárov, pre ktorých už nemá žiadnu hodnotu. Zároveň dbá na to, aby boli namiesto starých stromov vysadené nové. Práve použitím týchto stromov, je výroba trvalo udržateľná, ekologická a navyše z vysoko kvalitného materiálu. Výrobný proces je navrhnutý tak, aby sa využitím solárnej energie a biomasy maximálne šetrila energia a nedochádzalo k žiadnej produkcii odpadu. Plan Toys používa vo svojej výrobe hračiek lepidlo bez formaldehydov a farby na vodnej báze, ktoré sú bezpečné, bez olova a iných ťažkých kovov. Pre obaly a tlačené materiály sa využíva recyklovaný papier. Firma získala akreditáciu o sociálnej zodpovednosti, čo vypovedá o perfektnom vzťahu k zamestnancom a vytváraní bezpečného a zdravého pracovného prostredia. Zamestnáva okrem iného aj osoby so zdravotným postihnutím, pravidelne sponzoruje mnoho aktivít pre deti, ako sú detské kluby, ihriská, knižnice a herne. Dokonca aj spolupracuje s mamičkami detí s rôznym postihnutím a spolu s nimi vytvára hračky, ktoré môžu týmto deťom pomôcť.


Firma Plan Toys je jednou z mála, ktorá nielen že po sebe nezanecháva žiadny vplyv na životné prostredie, ale snaží sa zároveň vytvárať lepšie a udržateľnejšie svet. Jedná s čo najväčším rešpektom k deťom i k prírode. Každý rok túto firmu navštívi desaťtisíce detí, ktoré v Plan Toys učia, že sa môžu stať architektmi lepšieho sveta. Ich krédo je: "Lepšie deti pre lepší svet."


Ak teda chceme oslavovať Deň Zeme, alebo sa budeme rozhodovať, čo môžeme vo svojom živote urobiť inak, aby sme boli "lepšími pre lepší svet", začnime u seba i u svojich detí. Začnime sa viac zaujímať o pôvod hračiek a skrze prírodné materiály vnesme lásku k prírode aj medzi deti.

https://www.babyvillage.sk/plantoys

 

Môj komentár